Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
10 par skor på hyllan
2017-08-21 19:49
Under 15 års tid har friidrotten varit den främsta arenan i mitt liv och i min utveckling som person. Jag hade stor talang som ung, säkert dels på grund av arv men troligtvis även från omåttlig lek och spring från tidiga år. Jag är otroligt glad att jag uppmuntrades och valde att ta tillvara på denna talang. Redan som ungdom och junior fick jag möjlighet att resa, träna och tävla runt om i världen och bli en del av den fantastiska folkrörelse som idrotten är. Jag har sedan dess omgetts av människor med stort driv och passion och jag har älskat att leva som elitidrottare. 

Jag känner mig nu färdig och nöjd med min elitidrottssatsning och väljer därför att avsluta den. Satsningen på 400m häck blev kortare än jag först tänkt men redan när jag tog beslutet att lägga ner tiokampen så såg jag bara en säsong med 400m häck framför mig. 

Jag är otroligt glad för att jag tagit detta beslut nu och känner att det är rätt tid för mig att gå vidare. Skador och sjukdom har gjort det svårare att känna optimism i satsningen under det senaste året men den frästa anledningen är egentligen att jag innerst inne känner att elitidrotten inte är det jag vill göra längre. 

Jag har levt som elitidrottare i många år nu och pushat mig själv till att bli en person som jag är stolt och glad över att vara idag. Nu vill mitt hjärta vidare och det är egentligen med full entusiasm som jag lämnar friidrotten bakom mig. Det intresse jag haft för miljö- och hållbarhetsfrågor och så småningom också ledarskap, filosofi och personlig utveckling har varit undertryckt ända sedan min tonår med motivationen att jag först ska lägga allt mitt krut på idrotten och allt annat ska komma sedan. Jag har aldrig velat bedriva min karriär halvdant, en sådan inställning motiverar varken mig själv eller de flesta andra. Det har varit en fantastisk resa som jag uppmuntrar alla som drömmer om ett liv som elitidrottare att göra. Man måste våga göra det man tror på, våga känna efter på riktigt, våga ta steget och våga genomföra. 

Tre grundbultar har drivit min motivation i alla mina fina år: 

* Strävan efter glädje och stolthet.
* Strävan efter att få inspirera andra människor att leva sina liv fullt ut och att följa sina drömmar.
* Strävan efter att bli den person jag innerst inne vill vara och rusta mig för en framtid där jag vill kunna ge så mycket som möjligt av mig själv till min omgivning och till denna värld. 

Min friidrottskarriär har således främst varit en arena för min personliga utveckling. Resultat och placeringar har kommit i andra hand vilket för många kanske kan kännas okonventionellt. Jag har dock alltid eftersträvat att prestera så bra jag någonsin kunnat, men man måste göra satsningen på sitt sätt. För mig kunde det i perioder innebära att jag låg på för lite sömn eftersom jag fann sådan glädje och motivation i att gå upp kl 5 på morgonen, tända ljus, visualisera, studera tiokamp, läsa och ägna mig åt annan mental träning. Jag har gjort prioriteringar som jag aldrig i efterhand ångrat, vilket jag ser som ett positivt resultat för min inre resa och mina reflektioner. Jag är otroligt stolt över vad jag åstadkommit som idrottsman och jag ser mycket ljust på framtiden. Jag vill tacka alla som stöttat mig under min karriär som tiokampare. 

Till mina föräldrar som alltid uppmuntrat mig. Till min släkt som ideligen entusiasmerat mig. Till vänner inom och utanför idrotten. Till min första tränare Stanley. Till fans och intresserade. Till sponsorer. Till medicinare som lappat ihop mig. Till Svenska Friidrottsförbundet. Till Hässelby SK. Till alla mina coacher med Conny Silfver i spetsen. Till min fantastiska fru Magdalena. Till mina underbara två pojkar. 

Tack för att ni har förgyllt denna resa. Nu går jag vidare mot nya drömmar.

Petter


Nyhetsarkiv
10 par skor på hyllan 2017-08-21 19:49
Ett stort beslut2017-04-02 19:31
Tillbaka på banan!2016-02-12 10:52
Tråkiga nyheter2015-06-22 12:08
Mitt 20142014-09-09 19:50
Säsongen hittills2014-08-18 05:09
Se loppet här!2014-05-27 14:06
100% eko idag!2014-01-30 16:15
 
Intervju med TV4 inför EM i Göteborg
Sponsorer