Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Motivation
Vad är det som driver en tiokampare? 

När jag var yngre var idrott en rolig del av livet som jag inte reflekterade så mycket över. Jag ville vinna ungdoms-SM guld i så många grenar som möjligt och gärna få åka med på mästerskap och träningsläger. Jag tyckte dessutom att det skulle tjäna en spinkig liten kropp väl med lite magrutor. När jag blev äldre drevs jag starkt av att alltid "persa" och göra bättre ifrån mig för varje ny tävling. Det gick som på räls tills skador började sätta käppar i hjulet efter 20 år fyllda och nu började den riktiga resan som jag uppmuntrar så många ungdomar att fortsätt in i. När man hänger hela sitt liv till ett viss ändamål så ligger man ständigt på gränsen till vad man klarar av. Det innebär att man ofta stöter på motgångar och brutala prövningar.  Jag behöver optimera allting, behöver vara brutalt disciplinerad och dessutom hela tiden stärka mig själv i processen för att orka fortsätta. På så vis växer jag också till den person jag innerst inne ville vara. Jag kan och vill bli en kämpe. Det är egentligen den största anledningen till att jag krigar så mycket som jag gör varje dag, att jag kan ta så mycket smärta. Jag har haft så otroligt ont så många gånger! Men jag vill bli en krigare! Jag tycker att alla människor är födda till hjältar men samhället har sålt oss tanken att det är bättre att passa in och vara försiktig än att våga satsa och ofta misslyckas kortsiktigt. Vi skyr det som är jobbigt i tron att vår värld kommer att gå under om vi misslyckas. Men jag försöker tänka att misslyckanden inte är någonting annat än våra största lärdomar och i de svåraste stunder står ofta avgörande framtidsval som mest klara. Det är i sådana stunder och inte hemma i TV-soffan som vi utvecklas som människor. Vår största fiende är vi själva och den oro om framtiden som hämmar vår utveckling. Det sägs att 90 procent av allting vi oroar oss för aldrig inträffar. Det sägs också att vi tänker 60 000 tankar om dagen varav 20 000 är dömande tankar, mestadels om oss själva. Jag försöker komma ner till noll sådana tankar om dagen. Hur jag nu ska mäta detta vet jag inte, men jag vet att det ger mig enorm energi och mer lust att leva, mindre rädsla och då kan jag bidra mer till en rättvisare värld. Det är därför jag gör det jag gör, för att bli den jag innerst inne vill bli så jag kan ge så mycket jag bara kan av mig själv. För ingen i min omgivning förtjänar något mindre, och inte jag själv heller. Jag föddes i Sverige och därför finns det ingen annan rättvisa än att jag får betala tillbaka för allting jag fått i mitt liv. Jag är egentligen en helt vanlig grabb men jag har bestämt mig för att skapa ofantligt stort värde under mitt liv. Jag kommer aldrig att ge upp den drömmen, det är mitt syre. Hoppas att ni där ute aldrig slutar att sträva mot era bästa liv - de finns ju där bakom hörnet hela tiden! Go get them!  

Kärlek och glädje,

Petter


Min teori om dagliga mål
Min utsikt på balkongen som jag ofta besöker på morgonkvisten
Jag är en person som tror att framgång inte händer över en natt. Det är inte någon stor grej som händer en gång och sen är du där. Framgång är en tyst process. En daglig rutin med små steg. Om du har 5 mål med varje dag blir det 150 mål i månaden och nästan 2000 små mål på ett år. I en OS satsning på 4 år blir det 7300 små dagliga mål. Om du utför vart enda ett av dem så har du åstadkommit något stort, och framgång väntar bara strax runt hörnet, troligtvis på andra sidan av kanske din största motgång någonsin, framgångar har en tendens att göra det. Framgång är inte något medfött, vi har alla olika styrkor och fördelar, men framgång är ett val du kan göra. Det som upptar våra tankar har en tendens bli verklighet, och vi har alla makt över våra egna tankar. Det är du och ingen annan som styr ditt förhållningssätt till saker. Du bestämmer helt själv om du vill se världen som en underbar plats och som en möjligheternas plats, eller som en orättvis, grym och hopplös plats. Det är upp till dig. I tankens värld är allting möjligt, och hjärnan kan inte avgöra om en bild som du målar upp för dig själv inne i huvudet är verklig eller inte. Därför uppfattar du världen precis som du väljer att uppfatta den. Inte som den faktiskt är. Att sätta upp 5 dagliga mål på väg mot ditt stora mål kräver bara en penna och en sida i din dagbok. Oavsett vad du strävar efter i ditt liv så kommer dagliga mål att hjälpa dig dit i exponentiell fart. 

Jag har några dagliga rutiner som servar mig att uppnå det jag innerst inne vill. De lyder som följer:

1. Gå upp en liten stund innan familjen och sätt på lite musik du gillar i hörlurarna
2. Läs igenom dina övergripande mål som du givetvis har nedskrivna
3. Känn hur det kommer att kännas när du uppnår dem
4. Ta fram din dagbok, skriv ner 5 dagliga mål. Ett av mina är att identifiera den enskilt viktigaste saken jag kan göra idag för att komma närmare mitt övergripande mål. Skriv ner 5 mål och tänk på dem. Det som kommer att hända är att ditt undermedvetna under dagen kommer att försöka hitta lösningar till din utmaning. Det är slående och du kommer att märka det direkt. 
5. Utför dina 5 dagliga mål
6. Innan du ska gå och lägga dig, sätt 5 bockar eller smileys efter varje mål i din dagbok. 

Jag unnar varje människa där ute ett positivt, lyckligt och meningsfullt liv. Jag tror att de flesta människor gör så gott de kan utifrån sina kunskaper och sin tro på vad de kan klara av. Det stora problemet tror jag är att så många människor är rädda. Vi är rädda för att inte passa in, rädda för att att bli kritiserade och för att förlora det vi har när vi provar något nytt. Vi tillåter oss inte att misslyckas. Det sägs att kyrkogården är det mest välbärgade stället på joden, för här ligger människors drömmar och idéer begravda. Jag tror att ditt liv var menat för enastående saker, men du tar kanske inte enastående beslut? Du introducerar kanske inte enastående vanor? Du säger kanske ja till socker, tobak, alkohol, negativa nyheter, skitsnack, för mycket TV, för mycket stillasittande och för många sovmornar? Du kanske säger nej till oändlig energi, gränslös kärlek, gränslös stolthet, perfekt hälsa och du kanske säger nej till din fulla potential som människa? Det är ingen där ute som gynnas av att du säger nej till dig själv. Jag tycker att när Du skapades så sållade universum bort all inperfektion, miljarder försökskaniner blev inte till. Du är ett underverk! Du är helt unik! Det finns ingen annan som är precis som du! Det finns absolut ingenting som är ordinärt eller mediokert med dig. Du är ett mästerverk! Så börja ta mästerliga beslut i ditt liv! Och för att nå dit som bara några av oss människor når, måste man göra de saker som bara några av oss gör. Det är egentligen ganska vackert och enkelt. Världsklass handlar inte så mycket om gener utan mer om de val du gör - ditt mindset och det sätt du praktiserar ditt kall på. Det bekräftar också mycket ny forskning såsom den från svensken Anders Eriksson, vars forskning legat till grund för den så kallade 10 000-timmars regeln. Och om du kan förändra ditt sätt att tänka och utmana dig själv, kan du förändra din värld. Och var inte rädd för att misslyckas. Misslyckanden är BRA för oss! Och om du faller, fall då på ryggen. För om du faller på ryggen kan du se upp. Om om du kan se upp, så kan resa dig upp. Gå ut och var fenomenal! Du och alla andra i din omgivning förtjänar det! 

För ett år sen fick jag den oerhört förunnade möjligheten att börja jobba med Carolina Klüft som min mentor och bollplank. Vi har haft många bra samtal om träning och det mentala kring att vara mångkampare. Men hon hade egentligen bara behövt säga en enda sak till mig, något som hon sa första gången vi träffades och som rivstartade mitt mer medvetna tankesätt kring min karriär: Allting börjar med dig själv. Allting börjar inifrån. 

Ha en underbar dag 

Petter     


 
Intervju med TV4 inför EM i Göteborg
Sponsorer