Vi använder Cookies för att ge dig en så bra upplevelse som möjligt.
Miljö

Sedan tidig tonår har jag utvecklat ett stort intresse i frågor som rör miljö och social rättvisa. Tyvärr är vi för varje dag som går på väg emot en mycket sämre värld, allt på grund av de inrutade levnadsmönster och samhällsstrukturer som har format oss. Dessa strukturer har visat sig vara extremt svåra att bryta och som individ kan det kännas hopplöst ibland. Men hur du förhåller dig till din och andras miljöpåverkan sänder signaler till din omgivning om vad som är viktigt för dig, och är man fler blir det lättare att ändra sina livsvanor. En hoppingivande insikt är dock att dina livsval är mycket mer betydelsefulla än vad du kanske tror. Spännande forskning av Nicholas A. Christakis vid Yale University visar att varje människas beteende sprider sig vidare mycket starkt, inte bara till sina egna vänner, utan även till dina vänners vänner och till dina vänners, vänners, vänner. Varje positiv förändring du tar dig för sprider sig som ringar på vattnet. 

Som elitdrottare rusar dock snabbt de personliga utsläppen iväg då vi reser mycket och förbrukar väll någon stans runt tio par skor om året etc. Men jag vill välja smart ändå. Inom Sverige åker jag oftast bara tåg och till skolan och träningen cykel och tunnelbana. Ska man flyga är det bra med få mellanlandningar, vilket dessutom kan vara rätt bekvämt. Numer klimatkompenserar jag även för flygresor eftersom den låga beskattningen inte räcker till att täcka miljökostnaderna. Det är inte särskilt dyrt, det kostar mig kanske 200kr per månad. Eftersom jag vill bidra positivt till vår jord under mitt livs gång så tycker jag att det känns bra att inte börja på minus vilket man tyvärr gör med en svensk levnadsstandard. En krass fråga man kan ställa sig när man konsumerar någonting miljöbelastande är "Tjänar verkligen den här produkten mitt liv och mina behov på ett fenomenalt sätt? Om inte, vad har jag egentligen för rätt att ta en värdefull bit av jordens knappa resurser?"

Hemma kompenserar jag och min fru en del genom att köpa ekologiskt, äta mer och mer vegetariskt, källsortera, ha lågenergilampor och el från förnybara energikällor (om era elbolag inte erbjuder det så ring och fråga varför!). Vi gör även ofta olika "satsningar" mot en mer hållbar livsstil såsom köpstopp, platsbantning och vegetarisk torsdag med förhoppning om att utvidga ännu mer längre fram. Jag hoppas på att vara helt fossilfri inom 10 år med solceller på taket. 

Se miljövänligheten som en rolig grej, en image som dessutom väcker inspiration hos andra runt omkring. Jag reflekterar mycket över vad jag kan göra. Varför inte placera sina sparpengar i förnybar energi i stället för i alla andra resursförbrukande verksamheter, det lär väll knappast vara en minskande marknad? Varför inte göra något som gynnar världens fattigaste till att få leva ett drägligt liv? 

Svaret är enkelt: För att ingen annan gör det och för att jag måste tänka på mitt för att klara mig själv i samhället. Visst, men då uppmanar jag att stödja de krafter i samhället som försöker få en förändring. En global BNP-tällväxt på 2-3% per år och en drastiskt ökande befolkning löser inte problemen av sig självt, den tekniska energieffektiviseringen hinner långt ifrån med. Det finns ännu ingen gyllene kombination som säkrar både konsumtionsbaserad tillväxt, välfärd och hållbar miljöpåverkan. Men en offensivare satsning mot ett grönare samhälle skapar också jobb och det skapar mening i livet för de som jobbar, investerar och använder sig av tjänsterna och produkterna. Jag hoppas och tror på en framtid där vi kan fortsätta leva fantastiska liv, men bara på ett lite annorlunda sätt. Men det behövs personer som vill gå före, som tycker det är kul och spännande att utmana normen. Jag ser dock väldigt positivt på framtiden. När jag går i stan ser jag framför mig bilfria gator med mycket mer grönska, caféer, fotgängare, barn som springer här och var, en lekplats mitt i gatan, en självkörande elbil kommer krypande på beställning till någon som just behövde en bil. Det kommer att bli kul! 

Låt oss tillsammans respektera alla jordens människor och den värld vi har blivit födda till. Livet blir vad vi gör det till och det går att hitta lyckan även i det lilla och det enkla!


Har ni frågor eller funderingar om miljö får ni gärna höra av er. Se kontakt i menyn.

Hälsningar Petter Olson
 
Intervju med TV4 inför EM i Göteborg
Sponsorer